Ortopedija vilice

Ortodoncija je specifična stomatološka oblast, koja se bavi izučavanjem svih nepravilnosti vezanih za položaj zuba kao i svih skeletnih nepravilnosti u toku celokupnog rasta i razvoja. Za pravilno funkcionisanje celokupnog orofacijalnog sistema, neophodan je pravilan raspored zuba unutar zubnog niza, kao i pravilan međusobni odnos oba zubna luka.
Na prvom ortodonskom pregledu postavlja se dijagnoza i pravi se plan terapije, izrađuju se studijski modeli i vrši se analiza OPT i Telerengenskog snimka. Ortodonska terapija može biti terapija fiksnim i mobilnim aparatom.
Terapija mobilnim ortodontskim aparatom uglavnom je prva faza terapije koju započinjemo u ranom životnom dobu, kojom težimo da ispravljamo položaj zuba i vilica. Mobilni aparat se nosi 14-16 časova dnevno, koriguju se na svakoj kontroli, pacijenti su obučeni za pravilno održavanje i funkcionisanje istog.
Image
Kod odraslih pacijenata koristimo fiksni ortodontski aparat. To je najbolji i najčešće korišćen metod rešavanja ortodontskih problema. Nakon postavke fiksnog aparata, važne su redovne kontrole kao i praćenje postignutih rezultata u skladu sa daljim rastom i razvojem pacijenta. Do potpunog terapijskog efekta fiksni aparat se nosi najčešće od 1,5 - 2 godine, a nakon skidanja istog, pacijent je dužan da nosi tzv. retencioni aparat , radi potpune stabilizacije postignutih rezultata.